www.traforaj.ro
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Finisare - lacuire

+12
bame
NumLock
viorel
iuly07
UnOm
gabyrafa
sseebbyy_bm
Admin
Darky
adrian
cardaluc
Diever
16 participanți

Pagina 4 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4

In jos

Finisare - lacuire - Pagina 4 Empty Re: Finisare - lacuire

Mesaj  adrian Dum Mar 25, 2012 9:30 pm

Diever; Pofta buna ...la citrice desigur LOL
adrian
adrian

Mesaje : 634
Puncte : 871
Data de inscriere : 21/09/2009
Varsta : 60
Localizare : Satu Mare

Sus In jos

Finisare - lacuire - Pagina 4 Empty Finisare - lacuire

Mesaj  Florinel Vin Aug 03, 2012 12:18 am

Salutare, eu folosesc NITROLAC (folosit la bobinarea motoarelor, se gaseste mai greu, de obicei la atelierele de bobinaj, care si cei de acolo il procura de la fabricile de profil, cel din comert e mult diferit de cel de fabrica) este un lac inchis la culoare, dar prin uscare se mai deschide. L-am folosit si la masa de la freza, traforaj si circular, dupa uscare s-a format o pelicula sticloasa, lucioasa si foarte dura. Nici dupa 2 ani sau mai bine de folosire a utilajelor nu s-a zgariat sau decojit, a ramas intact. Mentionez ca folosesc foarte putin placaj, eu lucrez mai mult cu lemn de fag, imi fac singur scandura, baghete si sipci de diferite grosimi. Pe lemn se da prima mana de lac diluat ca pentru pistol, iar a doua se poate da nediluata sau diluata cu 10% diluant, efectul... piesele devin foarte lucioase " ca un pian " ,iar partile fragile ale lucrarilor devin mai rezistente. Dupa primul strat astept 24 de ore sa se usuce bine (vara), apoi urmeaza al doilea strat. In sezonul rece pentru uscare folosesc un cuptor de la un aragaz vechi in care am pus o rezistenta de 350W, ( CUPTORUL SE FOLOSESTE NUMAI IN CAMERE BINE VENTILATE SAU IN AER LIBER) se poate folosi si un cuptor din comert din acela pt. copt paine sau prajituri ce are 2 rezistente cu pornire separata si termostat, temperatura pentru uscarea lemnului nu trebuie sa depaseasca 150 grade Celsius, deoarece apar basici din cauza gazeificarii lemnului. Piesele lacuite se tin la aer cateva ore inainte de a fi bagate in cuptor, asta chiar si vara, daca dorim o uscare rapida. Pentru imbinarea pieselor din lemn folosesc acele bidoane galbene cu aracet de la BISON 750ml. Sper ca aceste informatii vor fi de folos si nu " mi-am vandut secretul degeaba si asta ca-l cunosc pe tactu ", cum mi-a zis un vechi artizan iesit acum din randurile noastre. Cu respect Florin.

Florinel

Mesaje : 28
Puncte : 28
Data de inscriere : 22/07/2012

Sus In jos

Finisare - lacuire - Pagina 4 Empty Re: Finisare - lacuire

Mesaj  Andrei G Joi Iul 25, 2013 1:08 pm

Salutare

Dupa 13 ani (cand eram cls. a V-a si faceam la scoala), m-am apucat din nou de traforaj (din placere, ca sa imi mai omor timpul liber...). Am facut o cutiuta de incalzire, sa imi amintesc cum se taie. Placaj de fag de la Hornbach, 4 mm...am ajuns la FINISARE...Am citit toate cele 6 pagini ale topicului :DAm o nelamurire (poate mi-a scapat mie, avand in vedere ora Razz). Uleiul de in pare pe gustul meu si al lucrarilor pe care le am in minte pt viitor, dar protejeaza de folosinta zilnica? amprente, umezeala, praf? Eu le-as lasa asa, finisate doar cu smirghel pentru ca nu imi plac lucrarile care stralucesc. Vreau un aspect mat, insa daca pun mana pe placaj cand sunt transpirat, raman niste urme si in timp, se cam vad.

P.S. Am incercat cu lac, fara sa stiu metoda de smirgheluire dupa primul strat si cand am vazut ce iese... Smile)

Foarte utile sfaturile. Sper sa pun si eu in galerie o lucrare cat de curand.


Toate cele bune,
Andrei G
Andrei G

Mesaje : 1
Puncte : 1
Data de inscriere : 25/07/2013
Varsta : 35
Localizare : Bucuresti

http://www.plannurban.wordpress.com

Sus In jos

Finisare - lacuire - Pagina 4 Empty Re: Finisare - lacuire

Mesaj  Diever Lun Iun 09, 2014 7:46 am

Discuția a mai stagnat. Noi nu. Am reușit sa găsesc lac Nitro (fabricat în Ungaria) și fata de cel acrilic asta parca se usucă mult prea repede, mai ales diluat.
Am mai folosit ceara și m-am informat bine referitor la finisări de la un domn foarte bine informat care are un mic magazin unde vinde si materiale de finisat, dar și multe altele - e furnizorul meu de baza de când m-am apucat de tâmplărie tradițională. Adresa sa este www.finetools.ro, materialele sunt în secțiunea finisare-restaurare. Nu sunt neapărat ieftine dar calitatea este foarte ridicata. Ceara folosita conținea terebentina, de mirosea în perioada Crăciunului mai frumos în atelier decât lângă brad.
La capitolul pregătirii suprafeței am testat o metoda de când nu se inventase șmirghelul, anume răzuitoarea (scraper), metoda familiara oricui a rașchetat parchetul în armata cu cioburi de geam. Zic unii, și nu greșesc deloc, ca o suprafața rindeluita frumos și finisata cu un răzuitor bine ascuțit (da, și astea se ascut) doar o strici dacă o mai dai și cu șmirghel. Însă tehnicile acestea implica un pic de fanatism care depășește cadrul traforajului - nu vreți sa știți cât am cheltuit pe scule și materiale în ultimii ani. Bine ca am avut ce sa cheltuiesc. Ca multe altele și o scula bine pregătita, ascuțita, restaurata iți poate aduce o plăcere aparte.
Diever
Diever

Mesaje : 397
Puncte : 446
Data de inscriere : 19/11/2009
Varsta : 53
Localizare : Timisoara

Sus In jos

Finisare - lacuire - Pagina 4 Empty Re: Finisare - lacuire

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 4 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum